Tarinakuutiot rules

Olen käyttänyt kouluttajana tarinakuutiota. Ne sopivat kaikenikäisille ja kaikkiin aiheisiin. Usein olen aloittanut koulutussession siten, että esittelykierroksella jokainen osallistuja valitsee sattumanvaraisesti (esim. pussista) yhden kuution ja valitsee siitä kuvan, jonka haluaa liittää itsensä esittelyyn. Tulee melko hauskoja tarinoita!

Kuutioita voi käyttää myös asiaan tutustumiseen/perehtymiseen. Erityisesti tieto- ja viestintätekniikkaan liittyvissä koulutuksissa nousee usein esiin asenteita ja ennakkoluuloja uutta sovellusta kohtaan. Niistä on hyvä puhua ja tuoda ne esiin. Tarinakuutiot ovat oiva välinen keskustelun synnyttämisessä. Voi antaa aiheeksi esimerkiksi : Mitä ajatuksia tämä uusi sovellus sinussa herättää? Nosta kaksi kuutiota pussista ja kerro ajatuksesi kuvien avulla. Hauskaa, mutta samalla edistää asiaa pilke silmäkulmassa.

kuutiot

Ilmaisia kuvia netistä

Openclipart.org on minun suosikki, kun etsin jotain pientä kuvistusta dokumentteihin tms. Siellä olevien kuvien tekijöillä ei ole mitään oikeuksia kuviin eli niitä voi hyödyntää periaatteessa kuka vaan ja mihin vaan eikä edes tekijän nimeä tarvitse mainita. Lisätietoja hyödyntämisestä täältä. Itse olen kuitenkin kohtelias likka ja kerron mistä olen ladannut kuvan ja kuka on tekijä.

Kuvienjako palveluiden lisäksi olen työssä ja opiskeluissa hyödyntänyt tiedonhakuun muunmuassa Twitteriä ja Instgarammia. Twitteriin kerään sydän-näppäimellä talteen mielenkiintoisia twiittejä, jotka sisältävät tekstiä tai linkkejä ja palaan niihin heti tai myöhemmin. Instagrammistä löytyy hyviä kuvia erityisesti tapahtumista mihin on itse osallistumassa tai mihin haluaisi osallistua. Usein myös tapahtumista esitysten dioja.

 

johnny-automatic-turtle-300px

Kuva 1. Kilpikonna (https://openclipart.org/detail/1024/turtle, by

Some oppimisympäristöni

Minulle sosiaalinen media edustaa ammatillista oppimisympäristöä sekä tapa verkostoitua samoista asioista kiinnostuneiden kollegoiden kanssa. Se on avoinna 24/7, mutta tarvittaessa suljettu. Voin itse valita palvelut ja tavan hyödyntää niitä. Samalla kerään itselleni asioita muistiin, etenkin Twitterissä kerään twiittejä talteen ja palaan niihin melko usein. Jaan itse hyviä verkkolinkkejä sekä kokemuksia omalta ammattialalta.

Ideaalitilanteessa somettelu myös työajalla olisi sallittua, hallittua ja toivottavaa – osa normaalia työpäivää. Työvälineenä tulee tietokoneen lisäksi nykyaikainen mobiililaite eli älypuhelin tai tabletti omalla nettiyhteydellä. Mobiililaitteilla pystyy ottamaan hyvälaatuisia kuvia ja videoita ja oma sekä rajaton netti mahdollistaa ajasta- ja paikasta riippumattoman sometuksen myös oman työpisteen ulkopuolelta.

Sosiaaliseen mediaan tuotettu sisältö ei tulisi yleensä olla liikaa ennalta pohdittua ja mietittyä. Toki raamit ja oman organisaation säännöt tai sovitut toimintatavat mielessä on hyvä pitää. Mutta kukaan somessa odota ammattilaistason kuvia. Kirjoitusvirheitä saa tehdä, se tuo inhimillisen ihmisen äänen kuuluviin.

Alla kuva, mistä näkyy tämän hetkiset some-palvelut sekä ajatuksia niiden käyttöön liittyen.

oma ple

 

Hellettä heinäkuussa

ei todellakaan 🙂  Olen heinäkuun töissä ja hyvää aikaa siis myös tehdä syksyn opintoja jo niin paljon kuin vain saan aikaiseksi. Lomailin pari viikkoa kesäkuussa ja elokuun alussa huilaan myös pariviikkoa. Sitä ennen laitan hakuun muutamia osaamismerkkejä, tutustun Itsetuntemus -aiheeseen ja teen siitä kirjallisen oman työn sekä katson MOOC:in. Näiden lisäksi viimeistelen erään artikkelin, jonka olen luvannut kirjoittaa. Siitä kerron myöhemmin jahka se etenee…

Juttelin naapurin rouvan kanssa itsetuntemus -aiheesta (hyödynnän muuten usein ystäviä, työtovereita ja naapureita opiskeluaiheiden käsittelyssä) ja hän kertoi Enneagrammista. Testin voi tehdä tuolla:  https://www.namaste.fi/fi/enneagrammi . Olen itse sen mukaan tyyppi 9 eli Sopeutuva Rauhanrakentaja.  Allekirjoitanko? No joo;

Parhaimmillaan: hyväksyvä, lempeä ja diplomaattinen

Huonoimmillaan: saamaton, poissaoleva ja itsepäinen

Näistäpä saakin jutun juurta Itsetuntemus -tehtävän tekstiin. Suosittelen.